Taktillbehör till din takläggning i Dalarna

Många villaägare har en vision om att lägga om sitt tak. Oavsett om du redan har bestämt dig eller funderar behöver du ha rätt material och utrustning.

I den här artikeln lär du dig vilka taktillbehör som krävs för ett utmärkt resultat. Innan du lär dig mer bör du gå igenom några tankeställare, dessa bör funderas över oavsett om du tar hjälp av ett företag eller utför arbetet själv, se lista nedan.

  • Kontrollera om du behöver bygglov, det gör du enkelt via din kommun
  • Se till att du har plats och transport för avfall, ibland kan det krävas två containrar för takavfall
  • Håll koll på att du har rätt skyddsutrustning
  • Takläggning utförs på höjd därmed bör extra försiktighetsåtgärder vidtas

Vi informera om material för tak

Taket består av olika skikt av material som står på takstolar. Första skiktet omfattas av råspontskivor eller annat skivmaterial. Det är sällan som första skiktet byts såvida det inte är avsevärt förstört, däremot krävs en ordentlig städning innan du lägger underlagspapp (nästa material). Underlagspapp är fuktskyddande och är grunden till det synliga skiktet. Det synliga skiktet kan bestå av bred materialvariation där tegelpannor är den mest konventionella.

För att lägga tegelpannor eller plåtpannor ska det placeras läkt först

Läkt kommer alltid i formen utav ströläkt (lodrätt) samt bärläkt (vågrätt, fundament för pannorna) och läggs över underlagspappen. Då pannor läggs ovanpå varandra bör du också bygga upp takfoten ungefär två centimeter så att det understa lagret har stöd. I de fall du har möjlighet till shingeltak eller annat asfaltstak slipper du bygga läkt, då det istället limmas direkt på råsponten.

Val av utrustning, redskap och material för tak i Dalarna

Då takläggning är ett omfattande bygge kommer det krävas en drös av verktyg. Standardverktygen består av hammare, vinkelhake, vattenpass, tumstock, kapsåg, penna, skruvdragare, kritsnöre, häftpistol, vinkelslip, tänger för eventuell plåt samt borrmaskin. Tänk på att räkna rätt på allt både takprodukter- och taktillbehör/redskap/material och kom ihåg att du behöver skruvar, spikar och häftstift för att sätta allt på plats. Leta efter förzinkade skruvar/spikar då dessa är anpassade för utomhusmiljö.

Tips om taksäkerhet i Dalarnas län

Medan du kommer undan med bra verktyg har du fortfarande behov av säkerhet och sätt att förflytta dig på. Det är inte bara byggföretag som behöver ha bra och högkvalitativ utrustning när de arbetar på höga höjder. Det är precis lika viktigt att du säkerställer din trygghet du med, även om det inte är på ett höghus som du ska arbeta, utan på din kolonilott eller ditt bostadshus.

Säkerhet på hög höjd

Att använda sele är en bra försiktighetsåtgärd. Ställning bör användas istället för stege då det är mer säkert och praktiskt. Ha i åtanke att du behöver tillstånd vid arbete med ställning på mer än två meters höjd. Det kan kännas lockande att strunta i diverse säkerhetsutrustning som bara blir extra utgifter, men utan säkerhetsutrustning är du i en väldigt utsatt situation. Kontakta oss via kontaktformuläret på hemsidan och vi hjälper dig.

Kontakta oss på Taklagret

Är du intresserad av vårt sortiment bestående av högkvalitativa tak- eller taktillbehör såsom betongpannor eller takplåt i Borlänge? Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig att hitta de bästa produkterna för just dig!